Paranoidni poremećaj ličnosti

Karakterizira ih hladnoća i udaljenost u odnosima, a ukoliko dođe do stvaranja povezanosti imaju potrebu za nadzorom i skloni su ljubomori. Osobe s paranoidnim poremećajem ličnosti često su tajnovite i nepovjerljive, sumnjaju da će ih drugi iskoristiti, prevariti, sumnjaju u vjernost ili pouzdanost partnera, kolega, prijatelja. Ne povjeravaju se drugima, rigidni su, kritični prema drugima, patološki ljubomorni.

Teško opraštaju uvrede, teško prihvaćaju kritiku. Nalaze skrivena značenja i u dobronamjernim primjedbama. Imaju osjećaj srama i očekuju poniženje od drugih. Sumnjičavi su prema promjenama i često pronalaze neprijateljske i zlobne porive u postupcima drugih ljudi. Ti neprijateljski motivi su često u stvari projekcije vlastitih neprijateljstava prema drugima.

Njihove reakcije ponekad iznenađuju ili plaše druge ljude. Oni tada mogu upotrijebiti nastalu ljutnju ili odbacivanje drugih (odnosno projekcijsku identifikaciju) kako bi opravdali vlastita osjećanje. Paranoidne osobe često imaju osjećaj pravedne ozlojeđenosti i često poduzimaju zakonske postupke protiv drugih. Takve osobe mogu biti vrlo učinkovite i savjesne, premda često trebaju posao u relativnoj izolaciji.

Ovaj poremećaj se mora razlikovati od paranoidne shizofrenije.