Što je mentalno zdravlje?

Mentalno zdravlje uključuje naše emocionalno, psihološko i socijalno blagostanje. Utiče na to kako razmišljamo, osjećamo i djelujemo dok se nosimo sa životom. Također pomaže u određivanju načina na koji se nosimo sa stresom, odnosimo prema drugima tei donosimo odluke. Mentalno zdravlje važno je u svakoj životnoj fazi, od djetinjstva i adolescencije do odrasle dobi.

Što su mentalni poremećaji?

Mentalni poremećaji su ozbiljna stanja koja mogu uticati na vaše mišljenje, raspoloženje i ponašanje. Mogu biti povremene ili dugotrajne. Oni mogu uticati na vašu sposobnost da se povežete s drugima i funkcionirate svaki dan. Mentalni poremećaji su česti, ali postoje tretmani. Stanje osoba s mentalnim poremećajima može se poboljšati, a mnogi se potpuno oporave.

Zašto je mentalno zdravlje važno?

Mentalno zdravlje je važno jer vam može pomoći:

nositi se sa svakodnevnim stresovima
biti fizički zdravi
imati dobre odnose
dati značajan doprinos svojoj zajednici
raditi produktivno
ostvariti vaš puni potencijal

Vaše mentalno zdravlje je također važno jer može uticati na vaše fizičko zdravlje. Na primjer, mentalni poremećaji mogu povećati rizik za tjelesne zdravstvene probleme poput moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Što može uticati na moje mentalno zdravlje?

Mnogo je različitih faktora koji mogu uticati na vaše mentalno zdravlje, uključujući:

biološki faktori, poput gena ili hemije mozga
životna iskustva, poput traume ili zlostavljanja
obiteljska prošlost problema mentalnog zdravlja
vaš životni stil, poput ishrane, fizičke aktivnosti i zloupotrebe supstanci.

Može li se moje mentalno zdravlje vremenom promijeniti?

Vremenom se vaše mentalno zdravlje može promijeniti. Na primjer, možda se suočite s teškom situacijom, poput pokušaja upravljanja hroničnom bolešću, zbrinjavanja bolesnog rođaka ili suočavanja s novčanim problemima. Situacija vas može istrošiti i nadvladati vašu sposobnost da se nosite s njom. To može pogoršati vaše mentalno zdravlje. S druge strane, dobivanje terapije i promjena životnih navika može poboljšati vaše mentalno zdravlje.