Histrionski poremećaj ličnosti

Pod histrionskom ličnošću podrazumijevaju se osobe koje su pretjerano dramatične, teatralnog nastupa i usredotočene na sebe. Karakterističan obrazac ovih osoba je prekomjerna emocionalnost i traženje pažnje. Te osobe su često otvorene, sklone koketiranju, zavodljive, pretjerano zaokupljene svojim izgledom, teatralne. Stalno traže pažnju drugih i kad nisu u središtu pažnje osjećaju nelagodu. U stalnoj su potrazi za uzbuđenjima i aktivnostima u kojima su oni u središtu pažnje.

Emocije su im jako važne i smatraju da trebaju djelovati u skladu sa svojim osjećanjima. Ipak njihovo izražavanje emocija se često doima pretjeranim, djetinjastim ili površnim. Emocije se brzo pojave i nestanu, pa često izgleda kao da glume. One se često doimaju plitkima iako ih izražavaju preuveličano i na ekstravagantan  način .

U drugima često pobuđuju simpatiju ili erotsku privlačnost. Veze se često lahko uspostavljaju i veze su vrlo seksualne, no površne su i prolazne. Iza njihovog zavodljivog ponašanja i sklonosti uveličavanju tjelesnih tegoba (odnosno hipohondrije) često se skriva iskonska želja za ovisnošću i zaštitom.

Otvoreno brinu o svojoj tjelesnoj privlačnosti jer je fizički izgled jedan od glavnih načina kako privlače pažnju drugih ljudi. Ljepota im je najvažnija i druge ljude procjenjuju prema izgledu. Takve su osobe sklone neprimjerenoj seksualnoj provokativnosti u interakciji s drugima. Zaokupljene su vlastitom seksualnošću i to prenose na svoj način ponašanja i oblačenja.

Tipično je da vjeruju da su njihovi odnosi s drugima dublji no što oni stvarno jesu. Takve osobe imaju i specifičan način govora. On je ekscesivan, nedorečen i često mu nedostaju ključne pojedinosti. Za histrionske ličnosti je također karakteristična sugestibilnost što znači da su izrazito podložni tuđim uticajima.

Osobe s histrionskim poremećajem vjeruju da druge moraju impresionirati pa stoga koriste strategiju dramatizacije. Osjećaju se bezvrijedno ako ne očaraju druge i da bi bili sretni drugi ih moraju obožavati i diviti im se.

Da bi se postavila dijagnoza histrionskog poremećaja ličnosti neophodno je prisustvo najmanje 5 od sljedećih 8 simptoma:

– hiperdramatizacija, teatralnost i pretjerano naglašena ekspresija emocija,

– sugestibilnost, – površna i labilna afektivnost (brze promjene i plitke emocije),

– neugoda u situacijama kada nije u središtu pažnje te kontinuirano traženje uzbuđenja i aktivnosti u kojima je ta osoba u centru pažnje,

– neprimjerena zavodljivost u pojavi ili ponašanju

– pretjerana zaokupljenost fizičkom privlačnošću da bi privukla pažnju na sebe,

– pretjerano teatralan stil govora koji je bez detalja.

Kada ove kriterije uporedimo sa kriterijima za granični poremećaj ličnosti vidljivo je da se ova dva poremećaja preklapaju u nekoliko tačaka (npr. prenaglašeno ponašanje i razmišljanje, nestabilni odnosi i labilna afektivnost).

Prilikom postavljanja dijagnoze ovog poremećaja također je bitno uzeti u obzir odstupanje od kulturalne norme. Kulture se mogu dosta razlikovati u ekspresiji emocija. Ono što se u jednoj kulturi smatra pretjeranim može biti sasvim normalno u drugoj što nam ukazuje na važnost kulturalnih normi i vrijednosti pri određivanju toga da li ćemo neku ekstremnu crtu ličnosti smatrati patološkom.