Jedna stara židovska priča govori o jednom židovu po imenu Jicak iz Krakova koji je sanjao jedan san. Sanjao je kako treba otići iz Krakova u Prag, i pod kraljevskim mostom treba iskopati zakopano sakriveno blago. Možda bi Jicak sve to zaboravio kao nekakav san da nije ponovno sanjao isti san. Kada je treći puta sanjao taj san počeo je razmišljati o mogućem odlasku. Napokon odlučio je otići u Prag tek kad je četvrti puta sanjao taj san. Jicak se spremio za dugi i teški put od Krakova do Praga, put dugačak nekoliko stotina kilometara, put koji će trajati nekoliko sedmica.

Napokon vidno izmoren, ali s oduševljenjem Jicak je stigao na cilj. U Pragu je odmah potražio kraljevski most, i tada se strašno razočarao. Kraljevski most čuvala je kraljevska straža, te Jicak nikako nije imao mogućnost bilo što kopati ispod mosta. Svakim danom dolazio bi do mosta, gledao ga ali nije pronalazio nikakve mogućnosti. Jednom prigodom primijetio ga je zapovjednik straže i pitao ga:

„Gospodine što vi ovdje svaki dan tražite“

„Znate“ počeo je Jicak mucajući, „Ja sam ovdje došao iz Krakova. Znate ja sam sanjao jedan san da ovdje ispod kraljevskog mosta postoji zakopano blago, te gledam kako bi kopao i pronašao ga.“

„O, glupa li čovjeka.“ Uzviknu zapovjednik hvatajući se za glavu. „I ti si zbog toga što si nešto sanjao poderao dva para cipela i prevalio toliki put. Koja glupost. E vidiš i ja sam također sanjao neki san i to nekoliko puta. Sanjao sam da trebam otići u Krakov, pronaći nekakvog židova po imenu Jicak, i ispod njegove peći koja je u njegovoj kući iskopati veliku količinu zakopanog blaga. Međutim mene ni u jednom trenutku nije napalo da idem u Krakov, Još toliko lud nisam.“

Jicak je zahvalio ovom čovjeku zapovjedniku kraljevske straže, okrenuo se i ponovno se uputio na put ali sada kući u Krakov. Stigavši kući iskopao je veliku rupu ispod svoje peći, i za divno čudo tamo pronašao ogromnu količinu skrivenog blaga.

Od sreće što je to pronašao od tog blaga sagradio je veliku sinagogu za potrebe svoje židovske zajednice u Krakovu.