Farmakoterapija

Analiza mogućnosti i preporuka najadekvatnijeg oblika liječenja: 1. psihoterapija, 2. socioterapija; 3. biologijska terapija (najčešće lijekovi – izbor lijeka, njegov mehanizam djelovanja, doziranje, dužina sprovođenja terapije, način započinjanja ili obustavljanja lijeka, kombinovano korištenje lijekova).

Često je potrebno stučno mišljenje o tome koji je najbolji izbor liječenja (da li istovremeno mogu koristiti psihoterapiju i lijekove, da li sa lijekovima mogu koristiti neke druge načine liječenja). Kada je osoba adekvatno informisana i kada razumije da ima izbor i kada prihvata odgovornost za vlastiti izbor, onda se lakše odlučuje za određenu vrstu pomoći i terapije.

Neki se plaše neželjenih efekata ili ovisnosti o lijekovima ili razmišljaju da je uzimanje lijekova znak “ludila, nesposobnosti, gubitka kontrole..”. Nažalost neki imaju i loša iskustva sa starim generacijama lijekova koji su imali puno više neželjenih efekata u odnosu na nove koji to nemaju. Određeni broj osoba pokušava sam prevazići probleme uz pomoć nekih znanstveno nepotvrđenih metoda, biljnih preparata ili jednostavno odbijaju liječenje, uključujuci i psihoterapiju i farmakoterapiju. Kod određenih stanja i u određenoj mjeri neke od tih metoda mogu olakšati tegobe ali je važno znati da neće riješiti problem.

* Ponavljana istraživanja su nedvojbeno pokazala da kombinovana farmakoterapija i psihoterapija daje najbolje rezultate. Stoga se većini preporučuje kombinovana terapija.