Apneja u spavanju – Sleep apnea

Postoje dva tipa apneje u spavanju i to obstruktivna apnea (1) i centralna apneja u spavanju (2), koje imaju veliki broj podtipova. Kod više od 40% pacijenata kojima je zbog pospanosti rađena polisomnografija pronađeno je da imaju apneju u toku spavanja. Apnea u toku spavanja može biti uzrok određenog broja neobjašnjivih smrtnih slučajeva.

Centralna apneja u spavanju (CSA).

Definiše se kao odsustvo disanja usljed nedostatka respiratornog napora. To je poremećaj kontrole ventilacije sa ponavljanim epizodama apneje ili hipopneje, pojavljuje se periodično ili povremeno tokom spavanjanja, a urokovan je varijabilnošću respiratornog napora.

Rijedak poremećaj, obično se javlja kod starijih.

Liječenje se sastoji od mehaničke ventilacije

Obstruktivna apnea u spavanju (OSA)

Uzrokovana je prestankom protoka vazduha kroz nos ili usta uz prisustvo kontinuiranih prsnih pokreta disanja, što rezultira padom arterijske satutacije kisikom i prolaznom pobuđenošću, nakon čega se nastavlja normalno disanje.

Obično se pojavljuje u srednjim godinama, kod muškaraca sa prekomjernom tjelesnom težinom ( Pikvikian sindrom)

Češće se javlja kod osoba sa manjom čeljusti, mikrognatijom, akromegalijom i hipotireozom

Glavni simptomi su hrkanje sa intervalima apneje

Dodatni simptomi uključuju izrazitu dnevnu pospanost sa dugim napadima dnevnog spavanja nakon kojih se pacijenti ne osjećaju svježe

Drugi simptomi uključuju jake jutarnje glavobolje, jutarnju konfuznost, depresiju i aksioznost

Zdravstvene posljedice uključuju srčane aritmije, sistemsku ili plućnu hipertenziju, smanjenje seksulanog nagona i funkcije sa progresivnim pogoršanjem bez liječenja

Apnea se dešava u obje faze spavanja i u REM (teža) i u NREM (češća)

Svaki napad apneje traje 10 do 20 sekundi. Obično se javlja 5 do 10 napada po satu spavanja

U teškim slučajevima pacijent može imati više od 300 epizoda apneje u toku noći

Pacijenti nisu svjesni epizoda apneje

Liječenje uključuje kontinuirani pozitivni pritisak u disajnim putevima nosa (CPAP), operativni zahvat na mehkom nepcu (uvulofaringopalatoplastika), smanjenje tjelesne težine, lijekove (buspiron, SSRI i triciklične antidepresive za redukciju REM faze spavanja u kojoj je obstruktivna apneja češća). Ukoliko postoji specifičan defekt gornjih disajnih puteva, indiciran je operativni tretman.

Sedativi i alkohol bi se trebali zabraniti jer mogu znatno pogoršati stanje, i dovesti do opasnosti po život.