Anankastni (Opsesivno – kompulzivni) poremećaj ličnosti

Opsesivno–kompulzivnu ličnost karakterizira savjesnost, urednost i pouzdanost te nefleksibilnost koja im često onemogućava da se prilagode promjeni. Preokupirane su redom, perfekcionizmom, psihičkom i interpersonalanom kontrolom, a na račun fleksibilnosti, otvorenosti i učinkovitosti. Pridržavaju se pravila, puno vremena posvećuju detaljima i traženju pogrešaka. Slabo organiziraju vrijeme i najvažnije ostavljaju za zadnji tren. Pretjerano su posvećeni poslu i produktivnosti što dovodi do isključivanja slobodnih aktivnosti i prijateljstava.

Odgovornosti prihvaćaju ozbiljno, a budući da mrze pogreške i površnost, mogu se zapetljati u detalje i zaboraviti na suštinu. Zbog toga imaju poteškoće pri donošenju odluka i dovršavanju poslova. Posljedica toga je da im obaveze i odgovornost uzrokuju zabrinutost i anksioznost pa rijetko kada uživaju u svojim postignućima.

Većina opsesivno– kompulzivnih osobina je prilagodljiva i, sve dok nisu previše izražene, osobe koje ih imaju često postižu uspjeh, osobito u nauci i akademskim područjima gdje su poželjni red, perfekcionizam i ustrajnost. Međutim, mogu se osjećati neugodno u vezi svojih osjećanja,  veza i situacija u kojima nemaju kontrolu ili se moraju oslanjati na druge, kao i kada su događanja nepredviđena.